Exotische markt 2024

Kom de wereld ontdekken!

Kom weer ontmoeten, kijken, luisteren, dansen en genieten van al het moois wat de Wereld én de Exotische Markt rondom het Openluchttheater Nispen u te bieden heeft.

Voor het 9e jaar op rij wordt deze kleurrijke Markt georganiseerd. Met medewerking van talloze goede doelen wat garant staat voor mooie producten uit binnen en buitenland.

Doorlopend van 12 tot 18 uur muziek en dans met onder andere Souvenirs d'Afrique, Werelds Folk Trio Ostara uit Namen/België, Jeremy Olivier Trio, Balinese dans met o.a. Nova Burdo-Marseline, Hamid Reza Behzadian met zijn Perzische gitaar en het Los Perdidos Duo met Remko Willems en Lisette Hassebroek.

OSTARA

Altijd al eens een wereldreis willen maken? Dit is je kans! Ostara brengt de hele wereld naar je toe!
Ostara

3 jonge, virtuoze muzikanten die vanuit hun hart en met passie samen muziek maken nemen je mee op een avontuur door verschillende landen, culturen en verhalen.

Met diatonische accordeon, Keltische harp, percussie en stem maken ze verfrissende, ontroerende, vrolijke en prachtige muziek.

Je hoort invloeden van Balkan, Scandinavië, Zuid-Amerika, Oosters, Servië, Afghanistan, Griekenland en meer.

Zoek je de betekenis op van de naam OSTARA, dan kom je uit op de Germaanse godin Eostre, ook wel Ostara genoemd. Zij is de lentegodin van het leven en de vruchtbaarheid. Dit muziekgezelschap is een en al lente, zij stralen het lentegevoel daadwerkelijk uit tijdens hun optreden!

Duo Hamid Reza Behzadian en Niti Ranjan Biswas

Oosterse muziek

Hamid Reza Behzadian

Is een muzikant met Iraanse roots die zich heeft ontwikkeld tot slide gitarist en mondharmonica speler in verschillende muziekstijlen. Zijn muziek kenmerkt zich door de invloeden van zijn Perzische roots en Indiase ragas. De raga is het raamwerk, een aantal vaste regels waarbinnen de muzikant improviseert. Ook worden aan ragas bepaalde emoties toegekend.

In zijn geboortestad Teheran begon Hamid op vijftienjarige leeftijd met klassieke gitaar, en maakte kennis met de Indiase slide gitaar. Dit bracht hem op het pad van de Indiase klassieke muziek. Daarin studeerde hij in 2022 cum laude af aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. Hij was meerdere keren te gast bij VPRO’s Vrije Geluiden waarin hij de Indiase slide gitaar presenteerde.

Hij wordt ritmisch begeleid door Niti Ranjan Biswas, op tabla. In hun samenspel slaan zij een brug tussen oost en west en verdwijnen muzikale grenzen.

Niti Ranjan Biswas

Is een ruimdenkende en uiterst gevoelige percussionist, met stevige verankering in de traditionele tabla-speelstijlen. Hij is geboren in Bangladesh. Zijn subtiele en ritmisch complexe speelstijl laat een buitengewoon niveau van volwassenheid en aandacht voor compositorisch detail horen. Dit alles weergegeven op een moedige, speelse en gepolijste manier. Hij is een van de meest gewilde Tabla-spelers en -docenten in Europa!

Ritme is mijn manier om subtiel de wereld te bereiken en deze zowel lichtheid als diepte te geven.

Dwibhumi - Balinese dans

Dwibhumi is een dansgroep die gespecialiseerd is in Balinese dans en cultuur, onder de leiding van Nova Burdo-Marseline.

Dwibhumi betekent 2 werelden, zichtbaar en onzichtbaar, maar ook Indonesië en Nederland. Zichtbaar als de schoonheid van de kostuums, de dansen, de kleuren. Onzichtbaar als de rituele en spirituele, de schoonheid in onze geest, en de positieve gedachte van ons.

Balinese dans, tari Bali in het Indonesisch, ligt diepgeworteld in de religie; een unieke samensmelting van Hindoeïsme, Boeddhisme en voorouderverering in Bali, Indonesië.

Kenmerkend voor de Balinese dans zijn niet alleen de indrukwekkende kostuums, maar vooral ook de expressieve gelaatsuitdrukking, de sierlijke, soms vloeiende en ingetogen, dan weer felle en krachtige hoofd-, nek-, schouder-, arm- vinger- en teen(!)bewegingen.

Er zijn dansen met of zonder verhaal, maskerdansen, krijgsdansen, hofdansen, dansen die zelf het ritueel vormen (bv. trance-dansen), maar ook dansen die de ceremonie opluisteren en vervolmaken of dienen ter vermaak. En niet te vergeten de nauwe samenwerking met de muziek, gamelan.

Zie voor voor meer info en o.a. dans workshops en danslessen www.balinesedans.nl

Zondag
30 juni 2024
12.00 - 18.00 uur

Exotische markt
Exotische markt
Dwibhumi - Balinese dans
Dwibhumi - Balinese dans
Dwibhumi - Balinese dans
Dwibhumi - Balinese dans